Naringinaza i Hesperetyna: innowacje w przetwórstwie | UEW

MINIATURA „Ocena możliwości zastosowania naringinazy do otrzymywania 7-O-glukozydu hesperetyny”

Glikozylacja w naturalny sposób wpływa na właściwości biofizyczne i biochemiczne flawonoidów, a także na ich aktywność biologiczną. Obecność ugrupowań cukrowych może prowadzić do zmiany  biodostępności odpowiedniego aglikonu flawonoidowego w zależności od charakteru cukru, ponieważ np. glukozydy są wchłaniane szybciej niż inne rodzaje glikozydów, takie jak ramnozydy i ramnoglukozydy. W związku z utrudnionym wchłanianiem flawonoidów znane są rozwiązania dążące do zwiększenie ich biodostępności, do których należy ich deglikozylacja.

Naringinaza jest kompleksem enzymatycznym wykazującym podwójną aktywność: α‑L‑ramnozydazy i β-D-glukozydazy. Enzym ten może hydrolizować m.in. hesperydynę, flawonoid występujący  powszechnie w owocach cytrusowych, przede wszystkim w pomarańczach. Hesperydyna może być deglikozylowana przez α-ramnozydazę do ramnozy i 7-O-glukozydu hesperetyny (Hes-7-G), który następnie jest hydrolizowany przez β-D-glukozydazę do glukozy i hesperetyny. Hes-7-G jest lepiej rozpuszczalna w wodzie niż hesperydyna i jej aglikon – hesperetyna. Biokonwersja enzymatyczna hesperydyny do Hes-7-G może zmienić miejsce wchłaniania i zwiększyć jej biodostępność w sokach, co jest pożądane w kontekście praktycznych zastosowań w przemyśle spożywczym.

Celem projektu jest sprawdzenie możliwości wykorzystania naringinazy z Aspergillus niger KMS do efektywnej hydrolizy preparatu hesperydyny oraz tego flawonoidu zawartego   w soku pomarańczowym, w celu uzyskania 7-O-glukozydu hesperetyny (Hes-7-G). W  celu ukierunkowanej hydrolizy prowadzącej do  otrzymania Hes-7-G, konieczna będzie dezaktywacji β-D-glukozydazy.

Realizacja tego celu będzie wymagała:

I. Określenia optymalnych warunków hydrolizy hesperydyny przez naringinazę w kierunku otrzymania Hes-7-G.
II. Określenia warunków dezaktywacji β-D-glukozydazy w celu ukierunkowanej hydrolizy prowadzącej do  otrzymania Hes-7-G.
III. Scharakteryzowania naringinazy i jej podjednostek w reakcji hydrolizy hesperydyny w warunkach prowadzącą do powstania Hes-7-G.

Narodowe Centrum Nauki

Konkurs:
MINIATURA 8

Czas trwania projektu:
08/08/2024 – 07/08/2025

Kwota dofinansowania:
31 350 zł

Status projektu:
Projekt w realizacji

Linki zewnętrzne:
Więcej informacji o projekcie w Bazie Wiedzy WIR

Kontrast

Zwiększ rozmiar tekstu

Zwiększ odstęp liter

Używaj czcionek przyjaznych dla dyslektyków

Powiększ kursor

Podświetlanie linków

Zatrzymywanie animacji

Resetuj ustawienia